Att sommaren är på väg brukar tyvärr inte bara betyda sol och behov av solskydd, utan det brukar tyvärr komma en hel del regn också, och då uppstår behovet av ett riktigt bra regnskydd. Jag har under mina två år med barnvagn testat ganska många olika regnskydd och tänkte dela med mig av lite tankar om olika regnskydd som jag hoppas ska hjälpa er.
Det finns i grunden två olika typer av regnskydd, antingen i klarplast eller i nylon.
Ett regnskydd i klarplast är genomskinligt och täcker ofta hela vagnen. Fördelar är att det är lätt för barnet att se ut och att det täcker hela vagnen och hela barnet så det inte finns någon risk att det kommer in regn på barnet eller på vagnen. Nackdelar är att det oftast blir väldigt stort ihopvikt. Och enligt min erfarenhet finns det sällan något fodral eller väska att stoppa det i vilket gör att det tar upp nästan hela varukorgen. Vissa barn kan också känna sig instängda i ett sådant regnskydd. Se alltid till så att det finns lufthål eller vädring i regnskyddet så att barnet får ordentligt med syre.
Ett regnskydd i nylon är ofta svart eller grått men finns även i fina färger och mönster. De har en öppning fram och blir små när man viker ihop dem. Nackdelar är att det finns risk att det regnar in eftersom det finns en öppning i regnskyddet, speciellt jobbigt blir det om barnet gillar att luta sig fram när de åker vagn.
Det finns också regnskydd som är ett sorts mellanting, som till största delen är av nylon men som har fönster, skärm eller lucka i klarplast. Några sådana regnskydd är Elodie Details (nya designen), Teutonias Allväderskydd och Bozz. Detta kan vara en bra kompromiss, men jag har tyvärr aldrig testat någon av dessa själv.
Enligt mig ska ett bra regnskydd:
- Täcka hela vagnen, även i liggläge.
- Hålla tätt! (lite sorgligt att behöva skriva det men tyvärr är det inte alla som gör det).
- Ha en väska eller ett fodral med spännen så att du kan sätta fast det på vagnen.
- Ha en öppning i regnskyddet så att du kan ta i och ur barnet när regnskyddet fortfarande sitter på.
- Ta liten plats när man viker ihop det.
- Ett plus är om det finns reflexer på så att vagnen syns ordentligt i mörkret även när regnskyddet är på.
Jag har som sagt testat ett antal olika regnskydd och det jag är mest nöjd med än så länge är Tullsas. Tullsa har regnskydd i massor av olika modeller för tex. liggdel, framåtvänd sittvagn, framåtvänd sulky, sulky utan sufflett, joggingvagn, olika typer av syskonvagnar och även för tex. cykelstol. Den modell jag har är Tullsas regnskydd för framåtvänd sittvagn/stor sulky. Jag har haft över 20 vagnar och jag tror jag testat det på nästan alla och det är bara en vagn den inte passat på och det är BabyJogger City Mini GT. Det har öppning för handtaget vilket gör att man kan ha den på en framåtvänd sulky men det passar lika bra på bakåtvända större vagnar. Jag har ett snyggt svartvitt mönster som har utgått men det finns i massor av nya snygga färger. Här sitter det på några olika vagnar.
Regnskyddet har öppning med dragkedja på sidan så att man kan ta i och ut barnet med regnskyddet på. Till Tullsas regnskydd ingår en liten väska att förvara det i, men jag tyckte väskan var så stor och dessutom gick dragkedjan sönder nästan direkt så jag tog helt enkelt fodralet från Emmaljungas regnskydd (som är helt värdelöst och läcker in vatten direkt). Tullsas regnskydd i Emmaljungas smidiga lilla fodral var den bästa kombinationen för oss.
Ett annat regnskydd jag testat är Brios regnskydd för sulky/framåtvänd sittvagn. Det har ungefär samma passform som Tullsas men är lite större och har större öppning vilket gör att det lättare regnar in.
Här på Brio Smile
På Brio Spin
På Emmaljunga Scooter S (på denna tyckte jag inte det passade så bra, den stora öppningen i kombination med Scooterns korta sufflett gjorde att det regnade in).
Jag föredrar egentligen regnskydd i nylon just för att de blir så små när man viker ihop dem och man därför alltid kan ha med sig det. Man vet aldrig när det kan börja regna. Men ett regnskydd i klarplast har sina fördelar det också. På min Kronan Sulky som jag har till förskolan och ställer där hela dagen har jag ett regnskydd i klarplast som täcker hela vagnen, då finns det ingen risk att det regnar in i sitsen på vagnen.
En liten varning för det sämste regnskyddet jag testat, nämligen Emmaljungas, det är egentligen inte ett regnskydd utan ett “allvädersskydd” som alltså inte står emot regn utan läcker igenom. Jag har testat flera av Emmaljungas regnskydd som ingår med vagnen, både äldre och nyare och det har varit likadant med alla. Köp ett annat är mitt tips!
På en del vagnar ingår det regnskydd och ibland finns det regnskydd speciellt anpassade för vagnen att köpa till. Det kan vara jättebra och enkelt att använda det, men tänk efter om det är det typ av regnskydd du vill ha och om du inte trivs med det, köp ett annat! Mitt Tullsa regnskydd som kostade strax över 200 kronor är nog det bästa barnvagnstillbehörsköp jag gjort. Regnskydd använder man framförallt för att undvika mögel på vagnen, varför det är viktigt kommer det ett inlägg om längre fram.